Beramah Mesra

Sunday, August 14, 2011

Tutorial Ringankan Blog Anda


TUTO ni korang pasti suke.. ^^
kalo x suke dah..jangan nak sibuk2 COPY pulakk..
katok tangan tu kang!! marah ni..! haaa..

aku selalu ade masalah nii.. nile bukak jewp blog orang laen kan.. MAKAN MASA nak LOADING nye..
tambahan lagi aku ni pkai broadband.. adooii.. kadang tuu aku MALAS nak tunggu load..aku PANGKAH an aje..esok2 jewp aku bukak kalo aku TERINGAT n RAJIN la kan.. kalo aku TERLUPE n MALAS..xtau bile la blog korang tu aku bukak..

haaa..korang sendiri nampak kan -VE nye di citu kalo korang punye blog BERAT nak MAMPUS..
aku punye blog ni un berat gak dulu.. diorang kate kalo nak RINGAN kan blog kena BUANG WIDGET yang ase xpakai tu..yg sekadar wat hiasan tu.. uh.. kalo korang SUKE DRESSUP siap ade  ACCESSORIES sampingan mesti korang nak blog korang pun macam tu kan..soo aku DECIDE biar kan jewp widget2 tu..lagi pun widget2 tu CUTE gak pe.. ngeeehhh..pasan lbeyh~

tibe2 aku tergerak aty nak mintak tolong UNCLE SEEKERS GOOGLE carikan hantu cara untuk ringan kan blog.. and aku TRY menJADikk.. soo ni laa SOLUTION nye... 

dashboard > design > page element > add gadget 'HTML'

COPY n PASTE CODE kat bawah nii..

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>

pastu SAVE..

Nota Ujung Kaki :
*korang boleh letak benda lebih dari 1..*
cara aku, aku letak kat area yang lambat loading..macam bawah HEADER..bawah BUTTON BANNER..bawah BODY POST..sume la yang BAWAH2 LAMBAT LOAD tuu..
kalo korang nak letak ATAS pun BOLEH laaa.. 

Kredit to :- iedalif

2 comments:

  1. nice entry.thanks 4 sharing info.
    btw,tq folo,folo u back..
    keep in touch ya! :)

    ReplyDelete