Beramah Mesra

Monday, July 18, 2011

Tamat akhirnya....

Salam 1 Belia 1 Malaysia...
Selepas 7 tahun, akhirnya tibalah saat yg ditunggu2..tamat sudah pengajianku...kini perjuanganku lebih pada mencapai cita2 untuk berjaya dan menjadi seorang insan yg berguna dalam hidup..banyak suka duka dan kenangan manis ketika aku bersama rakan2..time diploma dulu ramai geng dalam kelas..bile wat level 5 tinggal la nasiff ,aseng ,arul, piyan, tulang, muizz, mawi dan aku..lengkap kami 8 org kemana sahaja..dulu 9 tapi napi brenti sebab dapt keje gomen..ni la muke2 yg aku tatap ari2..mcam2 perangai dan kerenah, menyakitkan ati pun ade..pastu esok baik balik hehe2..itulah kesudahannya selama 4 tahun kenal dieorg..

Gambar kenangan..time ni napi ade lg..pastu die da brenti.sbb tu terlindung hehe2..
Berdiri dari kiri Aku, Napi, Arul, Nasiff, Muizz, Tulang..Duduk dari kiri Ahseng, Pian & Mawi...

Gambar atas ni mase sesi fotografi taun 2009 rasenye..bnde ni kene bayar..so kiteorg rembat bnde2 ni sume amik gmba pakai kamera sendiri..banyak kiteorg snap pastu letak blik n tggu sesi fotografi sebenar..lepas je selesai kiteorg pun blah...time list order gmba..kiteorg xbli sbb pic kiteorg da amik sndiri banyak hehe2...nasiff je bli sbb die dpt diskaun n dapat pic saiz bape R tah..lepas tu napi meninggalkan kiteorg..die da dapat keje gomen..xkan nak tolak kan..rezki die la tu..so tggl la kami 8 org meneruskan cita2 nak daptkan level 5 dalam bidang automotif ni..azab jgk rasenye nak habiskan..sume jenis suke keje last2 minit..tu yg btimbun..pastu mulalah xtido malam n pening2 pale..sumeye makin parah bile da dekat2 nak sampai final exam n  present final projek..time tu mmg nmpk ketara sume menggelabah..dengan nak siapkan projek lg..dengan susun portfolio lg..cari mane yg xlengkap..sumenye kene siapkan dalam masa 2 mggu..gile babi kan?????kiteorg mampu siapkan semua dengan jayanya hehe2..ini lah hasilnye.... :)

Ni aku punye..wheel jack..banyak da bg rezki kat aku bnde ni..masyuk hehe2...

Ni aseng punye..clamp leaf spring ..ye kot tu name die..

Ni mawi & piyan..mobile staging..untuk kerja2 sektor pembinaan..

Ni projek muizz..mobile staging gak...tp  kecik skit & lain dari mawi & pian punye..tp fungsi same..

Ha yg ni tulang punye..hup removal

Ha yg ni lain sikit..rekabentuk buggy car..arul & nasiff punye..nak buat lumba ni hehe2..

Itulah sedikit sebanyak idea2 kiteorg untuk membantu usaha para pekerja dalam sektor pembinaan dan juga automotif agar menggunakan peralatan yg sesuai dan juga memudahkan kerja2 mereka daripada yg sebelum ni..tujuan utama yg mudah adalah lebih pada faktor2 keselamatan..projek nasiff & arul pun sama..pemilihan besi yg sesuai mempengaruhi berat sesebuah kenderaan itu..klu berat cmne nak bawak lumbe kan..mmg makan asap la kat blakang..

Alhamdulillah sumenye berjaya lepas pada hari presentation..final exam pun sume lulus..portfolio pun sume cun..tiptop..ujian amali tamat dengan jayanya..sume expert2 hehe2...bertungkus lumus selama 2 tahun utk nak mendapatkan level 5 akhirnya termakbul jgk..syukur Alhamdulillah...berkat kerja keras..pening susah payah ade jgk hasilnya...duit?????xpayah la cite..masing2 cam air je kluar duit tu..cecah gak la riban..xpe la..nak wat cmne..setiap kejayaan mesti de pengorbanan..lau xde pengorbanan xde la kejayaan tu kan..ni kenangan terakhir aku bersama alat yg aku cipta sendiri..sempat la diabadikan tuk kenangan aku..lepas ni blom tentu aku dpt tgk lg bnde ni...aku tinggalkan kat bgkel kenderaan perdagangan..bagi budak2 junior memanfaatkan ape bnde yg dah aku buat ni..sekurg2nye boleh jgk melatih dieorg jd juruteknik yg sentiasa mengamalkan keselamatan dan langkah kerja yg betul hehe2...sumbangan aku xde la besar..tp manfaat kegunaan die tu la yg besar..  ;) haha2...

yg merah version lame..yg kuning version baru hehe2..inilah "Truck Wheel Jack"

Sekurang2nya time aku da abis blaja..xde lg kat situ..barang hasil kerja aku ley la dimanfaatkan oleh budak2 junior tu..aku pun harap dieorg ley jg elok2 dann gunakan dgn sebaik2nya..tu je aku ley sumbangkan selama 4 taun aku blaja kat situ..tu je bakti aku berbanding ape yg aku dapat selama 4 taun blaja kat situ...mcm2 aku da dapat..ilmu jgn cite la..bertimbun..xterbalas..mcam2 kursus aku da g...sume free je...g Sabah presentation kat UMS KK pun free je..bawak beg tarik je hehe2...sume sponsor..banyak kenangan terindah yg aku xkan lupe sampi bile2...kawan2 aku 8 org ni pun xkan aku lupe smpi bile2..sume terbaik dalam hidup aku...

...........................Waktu, saat dan ketika untuk berpisah tiba akhirnya.........banyak kenangan bersama rakan2 seramai dekat seribu org kat situ..nak berpisah dgn cik2 aku lg...sedih mmg xley nak elak..4 taun kan bersama..nak berpisah..msti la touching skit hehe2...

Panel hakim jemputan ketika prensentation final projek

Bergambar bersama panel hakim jemputan...

Kenangan terakhir...ade tarzan kat blakang..nmpk????hehe2..

Ado boruk seko hahahaha2...

Sain2...jgn xsain...

Patah2...xlame la usia bnde ni..

Serizawa (kiri skali) bersama konco2nya yg taat setia berkhidmat..

Haha2..ini moto champion..NCG 4924..Ayahanda punye..

Pagi esok nak berpisah..mlm pekena bbq dulu..ppeerrgghhhh...

Ko ni tau ke xtau..hangus ayam aku hehe2..

Hari2 terakhir.....pagi Jumaat agak suram sedikit...pergi di setiap bengkel menemui cik2 yg sebelum ni pernah berbakti kepada kami..memohon seribu kamaafan dan moga dihalalkan segala ilimu yg pernah dicurahkan kepada kami...
Kenangan bersama pengurus pasukan CART..Cik Shah Rizal.

Kenangan bersama Cik Hadi..expert bab cat mengecat kete..

Gambar terakhir bersama Cik Hairul Shah...Insan yg banyak berjasa disebalik kejayaan kami semua..tagline sentiasa dalam ingatan kami..nak mintak ape2 xde hal...tp..."ada nilainya " hehe2..itulah Cik Hairul Shah..mmg kami akan slalu rindu die..seseorang yg xlokek ilmu..banyak manfaat yg telah diberikan..

Berpisahlah aku dengan rakan2 yg lain....Paling jauh Muizz yg pulang ke Miri membawa harapan yg menggunung..Mawi pulang ke Segamat dengan cita2 yg murni..Pian ke Seremban dan Arul ke Kuala Pilah dengan impian yg begemerlapan...Tulang pulang ke Sungkai,Perak dengan semangat yg cukup tinggi...Nasiff kembali ke Pasir Mas, Kelantan dengan azam yg kukuh..Aku dan Ahseng pulang jauh ke perantauan..ibu kota Kuala Lumpur hehe2...bila la lg kite dapat berkumpul & bergamba lg seramai 8 org ni????InsyaAallah ade rezki kite jmpe lg...jg diri elok2..keje kuat2 kumpul duit..banggakan org sekeliling kita degan hasil usaha kita sendri...selamat maju jaya kawan2ku...moga terus cemerlang dalam kehidupan..

KALAU ADA SUMUR DI LADANG
BOLEH SAYA MENUMPANG MANDI
KALAU ADA  UMUR YANG PANJANG
BOLEH KITA BERJUMLA LAGI

Dulu aku penah upload kenangan kita time kursus kepinsan dulu dalam utube..lagu ni banyak memberi inspirasi aku rase hehe2....




Enjoy2 la ea...Selamat Maju Jaya Rakan2ku..ape2 roger..jgn malu2..Sume aku anggap cam adik bradik..xkan terpisah..selamanye ngan korang semua ;)

3 comments: