Beramah Mesra

Tuesday, April 5, 2011

Assalamualaikum pembuka bicara..kejap je dah 1 Jamadilawal 1432 atau bersamaan 5 April 2011..Tggl 2 bulan je lg mase tuk aku presentation projek..pasni setel terus..ley bg komitmen 100% kat keje lak..xde pening2 lg memikir..Insyallah aku akan cube wat yg terbaik tuk diri aku n bhagiakan org disekeliling aku terutamanya My Family..
    tgh upgrade, 50% siap hehe2..champion ni..               jauh bjalan da 3x mng"
Aku terjumpe satu cite n mgkin ley kite kongsi same2..aku pun xde la sempurna segalanya..tapi bile pk blik cite ni,renung balik dalam2..kite ley pk segale yg kita impikan Isyallah kita akan dapt ..yg membezekannya cume cepat n lmbt je..aku slalu rase bnde2 camni..Alhamdulillah syukur sgt2..walupun xsume yg kite ingin dapt, tp tetap gak hepi n bahagia..syukur sgt2..mgkin rezki len kali..mane kita tau kan..Allah SWT lebih mengatahui sglanye..same2 muhasabah n merenung diri kita..

Antara kereta sport dengan Al-Quran
Seorang pemuda yang berada di akhir semester mengidamkan sebuah kereta sport merah..lantas si anak mmberitahu hasratnya untuk memliki kereta itu kepada ayahnya seorang ahli perniagan yg terkenal..si ayah hanya tersenyum...beberapa bulan,kputusan akhir semester diumumkn..si ank berjaya mendapat keputusan yg cemerlang n ykin kereta sport akan dimlikinya.....keesokn mlm,si ayh mnggil si ank ke blik bacaan..si ank pula langkah dgn pnuh keyakinan...di tangan si ayh memegang kotak yg dlmnya diisi Al-Quran yg dibaluti dgn kemas....kmudian kotak itu diberikn kpada si anak...si ank memrahi si ayah mnyatakn bahawa ayahnya mnipunya...Al-Quran itu dihmpaskn ke atas meja...si anak lantas pergi meninggalkn si ayah keluar bilik bcaan dengan rasa kekecewaan dan marah...

Beberapa thun kmudiannya,si anak sudah berkahwin dan memliki isteri yg cntik dan anak2 yg sehat...dgn ijazah yg dimlikinya si ank membuka perniagaan dan hidup snang....pagi itu telefon blackbery mlikinya berdering....diberithu bahwa ayahnya telah mninggal dan di minta pulang oleh peguam ayahnya....10 thun bergelar ayah si ank x lg pulang mnjenguk ayahnya...setibanya di rumah ayhnya , si anak diberithu ayahnya telah meniggalkn smua harta n aset mlik ayahnya kpadanya.....si ank kmudiannya msok ke bilik bacaan yg meninggalkan 1001 nostagia n kali trakhir bertemu ayahnya....dilhatnya sebuah Al-Quran yg dihmpasnya 10thun dahulu....dibukanya al-Quran itu di beleknya...di akhir helaian Al-Quran itu trdpat smpul dan resit pembelian kereta sport pada tarikh akhir examnya....si ank mnangis dengan pnuh rasa brsalah......dn terdapat surat yg mnyatakn "HADIAH TERISTIMEWA KPDA PUTERA KSYNGANKU"





No comments:

Post a Comment